Plattformar för onlinekurser är här för att stanna

Den digitala utvecklingen kombinerat med pandemirestriktioner har gjort distansutbildning till det nya normala. Allt fler inser att det är enormt tidsbesparande att utbilda sig digitalt. Men vad är en online-kursplattform och på vilket sätt gagnar den läraren och eleven?

Marknaden för online utbildningar har vuxit exponentiellt de senaste åren. Pandemin har bidragit till att accelerera den utvecklingen. Tack vare den informationsteknologiska utvecklingen finns idag mängder med olika plattformar för distansutbildning. Detta är intressant för både den som vill vidareutbilda sig och den som vill erbjuda en utbildning.

Oavsett om du vill lära dig grafisk design, programmering, kreativt skrivande, eller lägga en ren yrkesutbildning på ditt cv, genom att exempelvis gå en lärarassistent utbildning, är tröskeln idag betydligt lägre än för bara några år sedan. Det betyder inte att kraven sänkts. Tvärtom. Det är snarare tillgodgörelsen som blivit enklare och rikare, mycket tack vare den inbyggda flexibiliteten.

Vad är en digital kursplattform?

En nätbaserad kursplattform eller en online-kursplattform kallas också för E-Learning Management System (LMS). I grunden handlar det om en plattform där såväl lärare som elever kan logga in för att antingen gå en utbildning eller hålla och skapa en utbildning.

De flesta plattformar är uppbyggda så att eleverna kan vidare i sin egen takt innan genomför prov och sedermera slutför kursen. Det man förlorar i mänsklig beröring och kontakt vinner man i en mer uppslukande lärandeupplevelse. Den digitala tekniken gör det möjligt att använda text, filmer, PDF-filer, ljud och andra tekniker för att skapa en bättre helhetsupplevelse. 

Eftersom läraren kan spela in och planera sin utbildning i förväg, så kan varje avsnitt bli mycket mer genomtänkt och “perfekt”. Läraren kan med andra ord alltid visa sig från sin bästa sida. En riktigt bra plattform låter läraren och utbildningsgivaren presentera materialet dynamiskt. Den ger eleven en möjlighet att få en god överblick innan hon eller han signar upp sig.

Unsplash.com

Från lärarens perspektiv

En bra plattform från lärarens synvinkel gör det möjligt för henne eller honom att nå ett stort antal människor. Alla kan ansluta sig till den och bli elev. I nära anslutning till detta möjliggör en bra plattform det för läraren att bli en thought-leader inom sitt ämne. Ju bättre läraren är, desto fler följare och betyg får hon eller han. En bra plattform gör det också smidigt för läraren att generera passiva inkomster genom sin kurs.

Från elevens perspektiv

Från elevens perspektiv är plattformen som sådan inte lika avgörande. De flesta stora spelarna på den här marknaden håller hög kvalitet och gör det möjligt för dig som studerande att nå dina mål. Det här en hygienfaktorerna att du på en sådan här plattform ska kunna gå tillbaka i en kurs och repetera eller göra om interaktiva övningar. Där ska inte finnas en större stress än den du sätter på dig själv. Att du kan studera och arbeta samtidigt, och att du kan studera precis vart som helst, bara det finns en internetuppkoppling, är a och o. Med frihet kommer givetvis ansvar. Därför spelar ofta också pris in. Visst är det bra att det finns gratiskurser

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Därför är spelautomater online så omåttligt populära

Online spelautomater har tagit världen med storm och blivit...

Välj rätt programvara till din arbetsdator

När det gäller att välja rätt programvaror till din...

Kortspelet slav och president

Kortspelet slav och president är en riktig klassiker som...

Regler för patiens harpan

Du har säkert spelat patiensen Harpan någon gång. Detta...
spot_imgspot_img