Regler för patiens harpan

Du har säkert spelat patiensen Harpan någon gång. Detta klassiska spel var en självklarhet på alla Microsoftdatorer tidigare. Om du behöver fräscha upp minnet eller inte har koll på Harpan kan du enkelt och snabbt lära dig reglerna tack vare denna guide. Det är ett roligt spel som du kan spela helt själv.

Så spelar du patiens Harpan online

Harpan är ett väldigt roligt spel som du snabbt kan lära dig. Om du spelar på datorn behöver du bara klicka igång ett nytt spel. Man spelar alltid med en vanlig kortlek på 52 kort. Spelet går ut på att du ska bygga stegar och sortera kort efter färg. Essen ska alltid vara i botten och kungarna överst. Denna artikel är för övrigt skriven i samarbete med den finska webbplatsen https://pasianssi.io/ där du kan lära dig allt om patiens.

Steg 1 – dela ut korten

Det första steget är alltid att dela ut korten. Spelar du online är det inget du behöver tänka på utan det görs av datorn. Det kan dock vara bra att ha koll på hur det fungerar. Du börjar med att lägga korten i sju högar. Högen längst till vänster ska ha ett öppet kort. Sedan lägger du ut ett kort i varje hög och lämnar ett öppet kort i den näst sista högen. Så fortsätter du tills högen närmast har sju kort. Det ska alltså likna en stege.

De kort som blir över lägger du över högarna i en så kallad plockhög.

Steg 2 – börja spela

När högarna är på plats är det dags att sätta igång spelet. Du kan antingen börja flytta runt korten på bordet eller klicka på plockhögen för att visa upp ett kort. Här måste du också välja om du vill dra ett kort eller dra tre kort. Sedan ska du börja sortera ut korten i fyra högar. Som vi nämnde tidigare ska essen ligga i botten.

När du flyttar korten måste du alltid lägga varannan färg. Svarta kort kan bara ligga på röda kort och vice versa. Korten måste också ligga i fallande ordning. När du får en tom plats på spelplanen går det bara att lägga ut en kung. Om du drar ett kort som inte går att flytta kommer det automatiskt hoppa tillbaka till sin position.

Varje gång du har gått igenom plockhögen kan du börja om att ta kort från den på nytt.

Steg 3 – vinst eller förlust

Spelet avslutas när du har sorterat alla högarna efter färg. Om du inte har några fler drag på spelplanen betyder det att du har förlorat. Då är det bara att börja om igen. Du bör vara medveten om att alla patienser inte kan gå ut. Vissa gånger är det helt enkelt inte möjligt.

Hos vissa sajter kan du därför klicka i att du bara ska spela omgångar där du kan gå ut. Det beror lite på hur stor utmaning du vill ha.

Vilka olika typer av patienser finns det?

Det finns ett par olika varianter av patiens, men Harpan är förmodligen den mest välkända. Andra alternativ som du säkert känner igen är Klockan och Idioten. Det som alla patienser har gemensamt är att du kan spela själv. Det är en av anledningarna till att de har blivit så populära.

Tips och strategier för patiens harpan

Om du vill öka dina chanser är det alltid bra att kolla in några olika strategier. Till viss del handlar det om att ha tur med korten. Men du kan också göra vissa drag för att öka dina chanser. Ett tips som vi har är att fokusera på de låsta korten först. Om du lyckas lösgöra dessa så tidigt som möjligt är det större chans att du går ut. Får du upp en kung är det bäst att spela ut den på en tom plats så snart som möjligt. Annars kan den blockera en rad låsta kort.

Ett annat tips är att snabbt gå igenom plockhögen och försöka memorera vilka kort som finns. Då har du ett ganska bra hum om vilka kort som kan vara låsta på spelplanen. Då kan du också lägga upp en strategi baserat på detta.

Tänk också på att inte lägga upp för många kort av samma färg. Det blir konstigt om du har lagt upp en 8:a i den ena högen och bara ess i de tre andra högarna. Då kommer det vara svårt att klara ut patiensen.

Fördelar med att spela patiens online

Det finns många fördelar med att spela patiens online, men en självklarhet är att du inte behöver någon fysisk kortlek. Du slipper dessutom att blanda korten själv vilket kan vara väldigt jobbigt. Ibland kanske du spelar många omgångar utan vinst. Då är det skönt att bara kunna trycka på nytt spel.

Ytterligare en fördel är att du kan spara din statistik och se dina resultat. Då kan du även tävla mot andra du känner. Du kan även spela vart du än befinner dig och även från mobila enheter.

FAQ

Är det gratis att spela patiens online?

Ja, det är helt gratis att spela online. På vissa sajter kan du även registrera dig kostnadsfritt för att spara dina resultat och se hur du ligger till i sajtens topplista.

Hur lägger man patiens Harpan?

Du lägger Harpan genom att bygga stegar i rött och svart. Korten ska alltid ligga i fallande ordning. Det är bara kungarna som får ligga på tomma rutor på spelplanen.

Hur många högar ska man ha i patiens?

Du ska ha sju stycken högar på spelplanen när spelet börjar. Spelet går dock ut på att du ska bygga fyra separata högar.

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Därför är spelautomater online så omåttligt populära

Online spelautomater har tagit världen med storm och blivit...

Välj rätt programvara till din arbetsdator

När det gäller att välja rätt programvaror till din...

Kortspelet slav och president

Kortspelet slav och president är en riktig klassiker som...

Regler för kortspelet sjuan

Sjuan är ett spel som har roat generationer av...
spot_imgspot_img