Kortspelet slav och president

Kortspelet slav och president är en riktig klassiker som du kan spela tillsammans med vänner och familj. Man bör vara minst 3 spelare för att spela. Målet med spelet är att du ska bli av med alla dina kort så snabbt som möjligt. Den första omgången börjar med att man tävlar om att bli president.

Spelet går under många olika namn och brukar även kallas för bonde och president. Denna artikel är skriven i samarbete med den finska webbplatsen https://ristiseiska.fi/ och lär dig allt om spelet.

Regler för hur du spelar slav och president

Spelet börjar med att man delar ut alla korten mellan spelarna. En person börjar sedan med att lägga ut ett till fyra kort på bordet. Dessa kort måste vara i samma valör. Nästa spelare måste sedan lägga ut lika många kort i en högre valör eller säga pass. Man kan även säga pass om man vill spara sina kort till senare.

När en spelare har spelat ut såpass höga kort att alla runt bordet måste säga pass tar man bort de korten. Sedan börjar spelaren om med nya kort. Så fortsätter man tills alla spelare har blivit av med sina kort. Den som först blir av med korten blir också president.

Efter varje omgång delar man ut poäng. Låt oss säga att ni är fyra stycken spelare. Den som blir president kommer då att få tre poäng, vice presidenten får två poäng och vice slaven får 1 poäng. Den som blir slav står helt utan poäng.

Ni får sedan komma överens om vilken summa ni ska köra till. Man kan till exempel bestämma att den som kommer först till 30 poäng vinner hela spelet. Det beror förstås på hur mycket tid ni har till ert förfogande.

Byte av kort

Inför de kommande omgångarna ska man alltid byta kort innan spelomgången börjar. Den som är president ger bort sina tre sämsta kort till slaven. Den som blir slav ger i sin tur bort sina tre bästa kort till presidenten. Om man är fyra spelare kan man också köra med att de två spelare som placerar sig i mitten byter kort med varandra. Dessa får då titlarna vice slav och vice president.

Vissa kör med regeln att presidenten får fråga efter korten som denne vill ha. Andra väljer bara att dela ut de bästa korten direkt. Det finns egentligen inga rätt och fel här. Det viktiga är att alla deltagare är överens om reglerna innan man sätter igång och spelar.

Spela med flygande tvåor och treor

Vissa gillar att spela med flygande tvåor och treor för att göra spelet lite mer spännande. Det betyder att alla tvåor och treor är jokrar och alltså kan vara vilka kort som helst. Då blir de plötsligt värdefulla kort som du bör spela klokt med.

En regel som många har är att du inte får gå ut med dina flygande kort. Om denna regel används kan man inte sitta och hålla på dessa kort och gå ut när det är lämpligt. Slav och president är på många sätt ett strategispel där du verkligen måste tänka efter innan du lägger ut dina kort.

Spela med två spelare – slav och president

Det är möjligt att spela med två spelare, men risken är då att man vet exakt vilka kort som motspelaren har. Det finns ett knep för att det inte ska bli uppenbart vilka kort motståndaren har. Det man kan göra är att dela ut tre högar precis som om man vore tre spelare. Den tredje högen lämnar man utanför spelet. Annars blir det alldeles för enkelt att se vilka kort motståndaren har.

Strategier för slav och president

Finns det några bra strategier för slav och president? Det beror lite på hur många spelare man är. Du måste tänka annorlunda om du bara har två motståndare eller om du har fyra motståndare. En strategi är att försöka bli av med de låga korten så fort som möjligt. Annars finns det risk att du blir sittande på slutet utan möjlighet att spela ut dessa. Om du har flera kort i samma valör kan det vara klokt att spara dem. De kan bli väldigt värdefulla i slutet av spelet.

Det är också bra att försöka komma ihåg ungefär vilka kort som redan har spelats ut. Då blir det lättare att lägga upp en strategi. Om du till exempel sitter med kungar och alla essen redan är ute har du de högsta korten.

Så kan du spela med fem spelare

Det går även att spela med fem spelare. Vi ska ge ett litet exempel på hur det kan se ut. Spelare ett börjar med att lägga ut två stycken fyror. Spelare två väljer då att passa. Spelare tre lägger ut två stycken 10:or och spelare fyra passar. Spelare fem väljer då att spela ut två kungar varpå alla spelare passar.

I detta fallet plockar man bort de kort som ligger på bordet och spelare fem får lägga ut ett nytt kort. Det kan till exempel vara en trea.

Byte av kort med fem spelare

Om man ska byta kort med fem spelare kan man göra på följande vis. Den som är president ger sina två sämsta kort till slaven. Den som blev slav ger sina två bästa kort till presidenten. De som placerade sig på vice president och vice slav byter ett kort med varandra. Den spelare som placerade sig i mitten står över bytet och spelar med korten som denne blev tilldelad.

Vanliga frågor och svar

Hur vinner du på slav och president?

Du vinner genom att bli den första som blir av med alla dina kort. Efter varje omgång får man poäng efter sin placering. Den som först kommer upp till ett visst antal poäng vinner hela spelet.

Vad är reglerna för två spelare?

Reglerna är i stort sett samma som när du spelar med fler spelare. Det är dock bäst att dela ut tre högar med kort så att man inte kan lista ut vad motståndaren har för kort.

Är slav och president lämpligt för större grupper?

Ja, det är det. Slav och president rekommenderas för upp till 6 spelare.

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Därför är spelautomater online så omåttligt populära

Online spelautomater har tagit världen med storm och blivit...

Välj rätt programvara till din arbetsdator

När det gäller att välja rätt programvaror till din...

Regler för patiens harpan

Du har säkert spelat patiensen Harpan någon gång. Detta...

Regler för kortspelet sjuan

Sjuan är ett spel som har roat generationer av...
spot_imgspot_img