SketchUp

Om du är intresserad av 3D-design och vill ha ett kraftfullt verktyg för att skapa och redigera 3D-idéer så är SketchUp ett bra alternativ. Programmet är enkelt att komma igång med, men erbjuder avancerade funktioner för mer komplicerade projekt.

Tanken är att erbjuda ett program som kan användas för att designa idéer i förstadiet av ett 3D-projekt. Grunden i programmet är att kunna sketcha, ungefär som med blyerts, men med funktioner som du vanligtvis ser i avancerade redigeringsprogram för 3D-projekt.

Kraftfullt men enkelt verktyg för 3D-design

Med programmets sketchfunktion kan du komma igång snabbt med att rita upp idéer som du har. Om du ska ta fram en prototyp eller vill helt enkelt rita upp din idé kan ett väldigt avancerat program med mycket precision vara ett hinder, snarare än ett hjälpmedel. Med sketchfunktionen kan du rita väldigt fritt för att ta fram mjuka former och skapa en generell idé om vad du är ute efter.

Med programmets egna Push/Pull-funktion kan du enkelt skapa geometriska former. Det är en grundsten inom 3D-ritningar men är något som ofta blir jobbigt med en del program. Därför erbjuder SketchUp en enkel funktion där du helt enkelt drar eller trycker för att skapa exakta geometriska former i 3D.

Det här sparar in mycket tid och utgör en bra grund för att ta fram olika 3D-planer som du har. Det är däremot långt ifrån det enda som erbjuds i programmet, som kommer med många fler funktioner.

Många olika funktioner

Det är viktigt att man inte underskattar hur djupgående man kan använda SketchUp. Programmet kommer med många funktioner som erbjuder mer komplicerade egenskaper för även lite mer utstuderade projekt. Du har till exempel realtidsskuggor, något som du kan använda för att se hur solljuset faller på en byggnad eller konstruktion.

Du har även funktioner som gör det möjligt att skapa olika materiella ytor på dina designer. Det här är en funktion du kan använda om du ska designa en sak eller en byggnad i 3D.

Det finns även gott om funktioner för dimensioner, arkitektur och mycket annat. Du kan självklart även importera eller exportera olika 3D-filer för att kunna bearbeta filerna eller dela dessa 3D-filer med en arbetsgivare eller kund.

Går att använda för både enklare och mer komplicerade projekt

Med alla funktioner som följer med programmet finns det ingen brist på användningsområden. Du kan använda det för hobbyändamål eller för att lära dig hur 3D-design fungerar, men det finns ingenting som hindrar dig från att använda programmet för mer komplicerade ändamål.

Många av funktionerna ligger på en professionell nivå. Det här innebär att du kan använda programmet även i arbetet om du känner ett behov av det. Gränssnittet ser enkelt ut till en början, men när man utforskar programmet upptäcker man snabbt att det är mer avancerat än man först trott.

Ifall du är i behov av ett 3D-program som kan användas för att redigera, skapa och visa olika typer av 3D-filer är SketchUp ett bra alternativ på marknaden. Det finns få saker det här programmet inte klarar av och även den mest erfarna kommer att få användning av programmet.

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Därför är spelautomater online så omåttligt populära

Online spelautomater har tagit världen med storm och blivit...

Välj rätt programvara till din arbetsdator

När det gäller att välja rätt programvaror till din...

Kortspelet slav och president

Kortspelet slav och president är en riktig klassiker som...

Regler för patiens harpan

Du har säkert spelat patiensen Harpan någon gång. Detta...
spot_imgspot_img
Föregående artikel
Nästa artikel