ProtonVPN

Du kanske har höga förväntningar på ProtonVPN eftersom skaparna som ligger bakom idén är CERN-forskare på Harvard. Skaparna ingår i det största krypterade e-postnätverket som finns, och bildades av säkerhetsexperter så du kan vara säker på att standarden på krypteringen är förstklassig. Är du nyfiken på mer information om ProtonVPN och fördelarna/nackdelarna med att använda just denna VPN-tjänsten, så häng med här. Vi guidar dig både genom fördelarna och nackdelarna med ProtonVPN.

En kundservice med lagom service

Ett kontaktformulär föredras sällan när det kommer till kundservice. Det tar bara tid och är inte särskilt personligt. De flesta gillar att få hjälp direkt – och numera är en chatt att föredra. Vi måste dock vara ärliga och säga att kontaktformuläret fungerade bra med ProtonVPN. De svarade tillbaka inom 24 timmar och svaret var faktiskt riktigt bra och inte, som man hade förväntat, ett standard autosvar med en störig länk till någon FAQ-sida. Det är något som definitivt drar upp vårt betyg.

Kan fungera med Netflix

Det är känt sedan tidigare att en VPN-tjänst gör att du inte kan titta på Netflix, när programmet körs. Det finns några VPN som Netflix ännu inte har bekämpat, men inte många. ProtonVPN säger på deras webbplats att Netflix fungerar på några av deras servrar. Det är ett något vagt svar men det ger oss hopp om att det finns en möjlig lösning. Vi undersökte fem av servrarna och upptäckte att det bara var en av dem som fungerade: England. Precis som ProtonVPN skriver på sin hemsida är möjligheten att titta på Netflix begränsad.

Lätt att använda – ja tack!

De flesta föredrar intuitiva appar som är lätta att hantera och öppna. De kraven får vi ändå säga att ProtonVPN lever upp till. Vid första anblicken kanske det inte ser så enkelt ut – men vi lovar dig det är det. Det tar dock lite tid att ladda ner själva programmet, men det är enkelt att installera. Faktum är att det är ett stort plus att appen erbjuder en rundtur av alla funktioner. Det är inte något som många andra VPN-företag erbjuder. Det gör att det också blir enkelt för nybörjare, som använder VPN för första gången.

Du kan hitta allt du behöver veta på vänster sida av skärmen. Där hittar du också knappen för att slå på och av, listan över servrar och möjligheten att aktivera Secure Core. Du kan enkelt byta server, välj i listan över länder med servrar, tryck på den du vill ansluta till – så blir du automatiskt ansluten till den bästa servern i den regionen som du har valt. Naturligtvis kan du också gå in och välja specifika servrar.

Var uppmärksam på Schweiz

Varför det? ProtonVPN ligger nämligen där och följer därför det landets lagar. Schweiz är känt för att vara ett neutralt land, som skyddar medborgarnas integritet och inte involverar sig i konflikter. Men landet är medlem av, och därigenom anslutet till, det utvidgade säkerhetsförbundet Eyes security alliance. Det är ett världsomspännande förbund mellan ett flertal olika länder, som har för avsikt att hjälpa statliga myndigheter att spionera på sina medborgare och sedan kallar det ”global säkerhet”. Så eftersom ProtonVPN ligger i Schweiz betyder det att du är ganska säker. De sparar inte filer med kundinformation, men du ska vara medveten om att deras regering kan tvinga dem att samarbeta.

Begränsad användning av torrent

Förvänta dig inte för mycket när det kommer till nedladdning. ProtonVPN erbjuder inte obegränsad nedladdning. De menar själva att det beror på att: “P2P skulle öka belastningen på våra servrar, på grund av nedladdning, och det skulle sätta mer press på oss vilket i slutändan skulle göra att stödet från de betalande kontona inte skulle räcka till för att kunna erbjuda några gratiskonton.” Du kan alltså bara använda torrent på vissa servrar eftersom de kanaliserar P2P-trafik genom neutrala och säkra länder. Schweizisk lag tillåter alltså detta men det finns flera begränsningar som kan bli opraktiska på lång sikt.

Begränsade protokoll

ProtonVPN erbjuder endast OpenVPN-protokoll. Det är verkligen bra eftersom OpenVPN är det bästa på marknaden, något alla borde använda. Men tyvärr kan inte alla använda denna typ av protokollfunktion. Om du till exempel använder en äldre enhet eller en billigare version som till exempel vissa Chromebook-datorer kanske de inte kan läsa OpenVPN ännu. Då måste du ansluta genom ett annat protokoll som L2TP eller PPTP. Och dessa är inte lika säkra vilket drar ner betyget drastiskt.

För få enheter att välja mellan

ProtonVPN erbjuder inbyggda appar för Mac, Windows, Linux och Android men sen är det heller inte fler än så. Om du använder TOR finns det inte mycket att göra. Det finns inte heller något inbyggt alternativ för smart-TV eller spelkonsoler.

De har 345 servrar i 32 länder vilket inte heller är särskilt utmärkande. När man pratar om cirka 500 servrar börjar det verkligen bli intressant. Det kan till och med bli ett problem för personer som ska använda VPN till nerladding. Om du betalar för ProtonVPN kan du ansluta upp till 10 enheter och det är ett stort plus!

Rekommendation?

Nej, inte direkt. Visst har ProtonVPN några bra funktioner som en bra anslutning med riktigt hög säkerhet, en bra kundservice men en desto mindre chans att titta på Netflix. 

Tyvärr snubblar de på målstrecket. Det faktum att de samarbetar med andra mer aggressiva regeringar runt om i världen drar ner deras betyg rejält. Tyvärr är hastigheten inte heller något som de kan skryta med. Och man är dessutom begränsad i sitt val av olika enheter. Tyvärr är ProtonVPN också en av de dyraste spelarna på marknaden, även om du kan spara 20% årligen vi tycker den är för dyr jämfört med vad du får för pengarna. Du kan enkelt hitta en mycket bättre VPN-tjänst på marknaden, så låt dig inte lockas av den första och den bästa. Åtminstone inte om den första du stöter på är ProtonVPN.

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Därför är spelautomater online så omåttligt populära

Online spelautomater har tagit världen med storm och blivit...

Välj rätt programvara till din arbetsdator

När det gäller att välja rätt programvaror till din...

Kortspelet slav och president

Kortspelet slav och president är en riktig klassiker som...

Regler för patiens harpan

Du har säkert spelat patiensen Harpan någon gång. Detta...
spot_imgspot_img
Föregående artikel
Nästa artikel