Hur kan investering i kryptovalutor göra privatekonomin bättre 2021?

Kryptovalutan har slagit igenom rejält under de senaste åren. Valutor som Bitcoin, XRP, Ethereum och Dogecoin är ypperliga exempel på detta. Sedan kryptovalutans begynnelse har det tillkommit ett nästintill oändligt antal nya varianter, varav vissa har lyckats etablera sig, medan andra har försvunnit lika snabbt som de tillkom.

Även om kryptovalutan fortfarande är aningen begränsad i jämförelse med de traditionella fiatvalutorna, går de att använda till ett flertal olika syften. Vissa butiker accepterar kryptovaluta som en form av betalning, och numera går det till och med att spela på online casino med hjälp av denna nya valuta. Till och med fotbollsklubbar har under de senaste åren skapat sina egna kryptovalutor, vilket är ett bevis på hur stort genomslag kryptovalutan faktiskt har fått.

Att investera i kryptovalutor

Det finns ett nästintill oändligt antal kryptovalutor på marknaden, men det är få som har fått ett så pass stort genomslag att de är välkända för allmänheten. Bitcoin och Ethereum är för närvarande de två största kryptovalutorna enligt marknadsvärde, och är förmodligen även de som är mest välkända, varav Bitcoin onekligen tar priset som nummer ett.

En investering i kryptovalutor kan vara lukrativt, men medför självklart även en hel del risker. De större kryptovalutorna har sett astronomiska värdeökningar sedan de lanserades, men att deras priser ska hålla i sig är långt ifrån en säkerhet. Om vi bortser från de större kryptovalutorna finns det även massvis med mindre kryptovalutor som har fått se hela sina marknadsvärden raderas, vilket har kostat de som ägde dessa valutor dyrt.

Om man är villig att utstå stora fluktuationer i priset och att man är riskbenägen kan dock en investering i kryptovalutor vara ett bra alternativ. För att investera i dessa finansiella medel krävs det dock att man är påläst och vet vad man sysslar med, samt att man är helt och hållet införstådd med vilka fördelar och risker som en investering i kryptovalutor medför:

Fördelar

  • Möjlighet till hög avkastning. De som köpte Bitcoin eller någon av de andra större kryptovalutorna vid ett tidigt tillfälle har fått en rejäl avkastning. Det här är dock absolut ingen garanti, och om du funderar på att investera i kryptovalutor måste du även tänka på riskerna.
  • Ett alternativ till fiatvalutor. Om du inte gillar det faktum att våra traditionella pengar styrs av ett centralorgan, exempelvis centralbank eller regering, är kryptovalutor ett hett alternativ. Dessa valutor har inget reglerande organ, utan det är istället enskilda individer som bekräftar och verifierar alla transaktioner, vilket betyder att det inte finns någon insyn från myndigheter eller liknande.

Risker

  • Kryptovalutor har visats sig vara väldigt flyktiga. Priserna för de flesta kryptovalutor har varit väldigt flyktiga sedan dess begynnelse. I jämförelse med traditionella fiatvalutor är skillnaderna enorma, men är inte särskilt konstigt med tanke på att kryptovalutan är så pass ny på marknaden.
  • Det finns vissa säkerhetsbrister. Om du äger kryptovaluta måste du förvara den på något sätt. Du kan exempelvis förvara den med hjälp av en fysisk eller digital plånbok, men båda dessa alternativ har visat sig ha stora säkerhetsbrister, även om många av bristerna har blivit fixade under tidens gång.

Slutsats

Att investera i kryptovalutor är något som är lockande för många människor. Ämnet är dock ganska komplicerat, och för att ge sig in på marknaden rekommenderas det stark att man förstår vad man håller på med, samt är medveten om vilka risker som är involverade.

Även om kryptovalutorna som existerar nu har sett en rejäl värdeökning under de senaste åren, är det absolut ingen garanti att så faktiskt kommer bli fallet i framtiden.

Om du funderar på att ge dig in i branschen av kryptovalutor rekommenderar vi att du läser på så mycket som möjligt, börjar sakta, och aldrig investerar mer pengar än du har råd att förlora.