Hur fungerar krypto-plånböcker och hur säkra är dem?

Kryptovalutor, och särskilt Bitcoin, tycks vara på framfart igen. Dessa universella valutor möjliggör det för människor världen över att genomföra transaktioner med lägre avgifter än traditionella valutor.

Att handla med dessa digitala mynt är inte särskilt svårt. Mycket pågår på samma sätt som konventionella valutor, förutom att kryptos inte finns som fysiska versioner. Men att förvara kryptos är något mer komplext, åtminstone om det skall göras säkert.

Kryptoplånböcker

All kryptovaluta förvaras i så kallade “crypto(currency) wallet”, alltså kryptoplånböcker. Det är en sorts onlinebaserad plånbok som används för att lagra, skicka och ta emot digitala valutor som Bitcoin. De flesta kryptovalutor har en egen, officiell plånbok. För att kunna handla med kryptovalutor måste man således ha en tillägnad plånbok.

Vissa plånböcker är byggda endast för en specifik kryptovaluta, medan andra kan användas för mer än endast en specifik sort. Några plånböcker hanterar handlaren själv, och sedan finns det dem är auktoritärt styrda. Plånböckerna kan användas för att handla på plattformar som exempelvis Bitcoin Era, eller för att genomföra helt vanliga transaktioner online där kryptovalutor är tillåtna som betalningsmetoder.

Så fungerar kryptoplånböcker

Som du säkert redan vet är en kryptovaluta alltså ingen vanlig plånbok. De består av en programvara som används för att visa kryptovalutasaldo och för att genomföra transaktioner. Kryptoplånböcker delas vanligtvis upp i två olika kategorier: “hot wallets” och “cold wallets”. Hot Wallets är de vanligaste, och innebär helt enkelt en plånbok som är online och därmed ansluten till internet. Dessa plånböcker kan ligga på en sajt, eller fungera som ett program du laddar ner till din mobil eller dator. Fördelen med dessa plånböcker är framförallt att du kan köpa och sälja kryptos när du än vill, och för att göra detta behöver du så kallade krypteringsnycklar.

Krypteringsnycklar

Krypteringsnycklar är privata nycklar som varje person som handlar med kryptos har. De fungerar ungefär som konventionella användarnamn och lösenord, och används för att flytta de kryptos du äger. Inom krypteringsnycklar finns det två kategorier: Privata och Publika.
Den Privata nyckeln är baserat på slumpmässigt genererade lösenord som gör att du kan spendera de kryptos du har.
Den Publika nyckeln genereras via din privata nyckel. Med denna genereras en adress dit andra kan skicka kryptos, det vill säga att den används för att du ska kunna ta emot andras kryptos.

Så säkert är det med kryptoplånböcker

Alla kryptoplånböcker är byggda för att vara säkra – men säkerhetsaspekten kan skilja sig åt från plånbok till plånbok. Den största säkerheten ligger dock i dina egna händer som kryptoplånboksägare. Slarvar du bort dina privata nycklar finns det naturligtvis en risk för att någon kommer åt din plånbok. Detta gäller ju dock inte endast för kryptoplånböcker. Tappar du nycklarna till ditt hus eller slarvar bort din plånbok finns det en risk för att någon kan göra intrång i din bostad eller utnyttja dina kreditkort.

Sedan finns det givetvis andra säkerhetsåtgärder du också kan ta. Som att aldrig genomföra transaktioner med din kryptoplånbok när du befinner dig på ett offentligt nätverk, eller aldrig ange ditt lösenord eller privata nyckel där någon annan kan få tag på dem.

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Därför är spelautomater online så omåttligt populära

Online spelautomater har tagit världen med storm och blivit...

Välj rätt programvara till din arbetsdator

När det gäller att välja rätt programvaror till din...

Kortspelet slav och president

Kortspelet slav och president är en riktig klassiker som...

Regler för patiens harpan

Du har säkert spelat patiensen Harpan någon gång. Detta...
spot_imgspot_img