Allt du behöver veta om bilbesiktning

I Sverige är det så kallat pålagt att besiktiga fordon en gång om året minst. Vissa typer av fordon ska besiktigas ett stort antal gånger om året, särskilt fordon som används av många såsom bussar eller liknande. Personbilar är pålagda ett krav om att de ska besiktigas en gång om året och det är du som fordonsägare som bär ansvar för att det görs i rätt tid. Men hur ska man egentligen ta sig till när man ska besiktiga sin bil, finns det några tips och fördelar att ta del av? Och vad händer om man inte besiktigar i tid?

Här kan du läsa allt du vill veta om besiktning. Vi ska titta närmare på kravet om att besiktiga bilen och vad reglerna egentligen säger. Det finns nämligen några saker som man behöver ha i bakhuvudet när det kommer till besiktning. Det är exempelvis vad som skulle hända med dig och din bil om du inte skulle hinna göra besiktningen i tid? Kan man få böter? Vi kommer lite närmare in på det alldeles strax. Det finns nämligen en sak som man ska veta om besiktning.

Pålagt att besiktiga bilen

Det är inte frivilligt och även om du är en van bilförare och har haft körkort i många år är det inte alltid säkert att du har besiktigat bilen, för du kanske inte har haft någon bil eller så har du kanske lånat familjens bil, vänners bilar eller liknande. Är du en ny bilförare kanske du inte heller har besiktigat en bil någon gång och då kan det vara bra att sätt in sig lite i hur det går till och vad man ska tänka på när man ska hitta en bilbesiktning.

Hur går det till?

När man ska besiktiga sin bil ska man göra några saker först. Du måste dels bestämma dig för var du vill besiktiga din bil och när du väl har gjort det ska du kontakta besiktningsföretaget och boka in en tid för besiktning av din bil.

  1. Hitta och välj ut ett besiktningsföretag
  2. Kontakta besiktningsföretaget och be om en tid för besiktning av din bil
  3. Kör till besiktningsföretaget och din bil blir besiktigad

Vad händer om man inte besiktigar i tid?

Som tidigare nämnt är det pålagt att besiktiga privata bilar i Sverige. Det ska ske en gång om året och då ska bilen kontrolleras om den lever upp till de standarder som är lagstadgade för att framföra fordon på allmänna vägar. Om man inte besiktigar bilen i tid får bilen körförbud. Det betyder att man inte får framföra bilen, alltså köra den på vägen. Det finns dock ett undantag från den regeln och det är att man kan få lov att köra bilen till ett besiktningsföretag. Men om man vill veta mer om det kan man läsa mer om det på transportstyrelsens hemsida.

Det är av största vikt både för dig som bilist och för dina medtrafikanter på vägarna, som du färdas på, att du väljer att besiktiga bilen. Du blir alltså inte kallad till besiktning, utan ska själv uppsöka besiktningsföretagen och boka in dig för inspektion.

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Därför är spelautomater online så omåttligt populära

Online spelautomater har tagit världen med storm och blivit...

Välj rätt programvara till din arbetsdator

När det gäller att välja rätt programvaror till din...

Kortspelet slav och president

Kortspelet slav och president är en riktig klassiker som...

Regler för patiens harpan

Du har säkert spelat patiensen Harpan någon gång. Detta...
spot_imgspot_img