Kryptovalutor har sett en ökning i popularitet de senaste åren. Det är något som dragit till sig både större investerare och småsparare. Nu har media också börjat rapportera kring ämnet på allvar. Det är många som är nyfikna på kryptovalutorna och funderar på att göra sin första investering i det. Men vad är egentligen en kryptovaluta?
Svenskarna är glada i att investera sina sparpengar. Detta är nödvändigt idag då sparkontona, i de flesta fall, inte ger någon avkastning från ränta. Det var länge så att svenskarna investerade i fonder och aktier, men detta håller på att förändras. I och med att kryptovalutorna blivit mer populära så är det fler som får upp ögonen för dem.
De flesta känner idag till Bitcoin, det var den första kryptovalutan och lanserades för drygt 10 år sedan. Det är även den största och den som handlas med mest idag. Dock finns det flera andra valutor i samma “familj” som går att investera i. Dessa handlas på sidor som bitcoin code logga in.
Detta är grunden
Det mest grundläggande man kan säga om kryptovalutor är att det är en decentraliserad form av valuta. Den styrs alltså inte centralt av ett företag eller en centralbank eller liknande. De är heller inte fysiska valutor. Det ör här många blir förvirrade och ställer frågor som “hur kan de då ha ett värde?”. Digitala valutor får sitt värde på samma sätt som fysiska valutor. De har det värde som man är villig att betala för att äga en del av valutan. Detta kan ske på exempelvis Bitcoin Prime.
Det innebär både för kronan, dollarn och en kryptovaluta att om någon är beredd att betala 5 euro för 1 enhet av dessa valutor, då är en enhet värd 5 euro. Det är givetvis mer komplicerat än så, då det aldrig handlar om vad en person är beredd att ge. Du kan inte få en Bitcoin för en krona bara för att du känner att det är vad du är beredd att lägga. Men mycket förenklat är det så det fungerar.
Säkra valutor
Kryptovalutorna är tekniskt mycket säkra. De är krypterade med hjälp av så kallade blockkedjor. Det innebär att valutan är uppdelad i mindre digitala paket eller block, varje sådant block är sen krypterat för sig. När man äger en del av valutan så får man en krypteringsnyckel för att kunna komma åt sitt kapital. Dessa nycklar förvarar man i en digital plånbok.
Kan användas både online och i butik
Allt fler sidor accepterar kryptovalutor som betalning för deras produkter eller tjänster: Detta börjar också bli allt vanligare i den fysiska världen. Många butiker har idag möjlighet att ta betalt i kryptovaluta. Själva proceduren är enkel. Man har en app på sin telefon och via en QR-kod eller genom att blippa sin telefon så betalar man.
Det mesta tyder på att detta kommer bli allt vanligare inom en snar framtid. Kanske dröjer det bara ett år eller så innan du kan betala storhandlingen på ICA eller COOP med exempelvis Bitcoin?