Så väljer du rätt CMS-system till din hemsida

Idag är det inte så svårt att bygga en egen webbplats eller bara en enkel hemsida. Du kanske vill presentera ditt arbete eller dig själv. Kanske har ni en förening där ni vill kunna lägga ut information till medlemmar eller så bakar du en hel massa och vill lägga ut dina recept på en hemsida.

Skälen till att man vill ha en hemsida är många och ska man ordna en sida själv kan man bygga den i ett CMS-system eller ett innehållshanteringssystem, som det heter på svenska. Då slipper man nämligen att koda allt själv, se här Hugged.se. Men vilket system ska man välja – häng med här så får du lite information om innehållshanteringssystem, vilka som finns och vilket du borde välja baserat på vilken typ av hemsida du vill skapa.

Vad är ett innehållshanteringssystem?

När man bygger en hemsida ska man ha en hel del olika filer med HTML-koder. Men med ett så kallat innehållshanteringssystem (CMS-system) så slipper man all HTML-programmering. Man kan säga att ett innehållshanteringssystem är ett program som låter dig bygga en hemsida genom att dra in olika färdigbyggda menyer, knappar, bakgrund och så vidare från ett verktygsfält, in på hemsidan. Det är sedan innehållshanteringssystemet som skriver koden bakom, helt automatiskt.

Vilket bör du välja?

Om du har kunskap om programmering och kodning sedan tidigare bör du kanske titta på ett innehållshanteringssystem som använder den typen av programmering och kodningsspråk som du har kännedom om. Många av de stora systemen använder PHP eller java. På så vis kan du gå in i koden och göra ändringen, om du förstår hur man läser koden.

PHP och java är kodningsspråk som själva hemsidan bygger på.

När det kommer till att spara ner saker och själva databasen använder de flesta system MySQL eller Oracle. Det kan vara viktigt att ha en databas som du kan hantera eftersom många sidor har otroligt mycket information som sparas ner på dessa platser, både information som ligger på hemsidan, men även information som användarna själva genererar eller laddar upp om det exempelvis är en möjlighet. Välj på grund av detta utifrån din tidigare erfarenhet.

MySQL och Oracle är olika databaser som sparar hemsidans information.

Har du ingen erfarenhet?

Om du å andra sidan inte har tidigare erfarenhet kan du gå efter ett av de större systemen eftersom alternativen och möjligheterna där är många. De största systemen har ofta samarbete med vissa sociala medieplattformar och dylikt, vilket kan underlätta för dig – om du exempelvis har tänkt att marknadsföra dig där.

Samtidigt kan vissa av de stora systemen vara gratis eller ha lägre kostnader gentemot de mindre. När allt kommer omkring kan det vara bra att ha i bakhuvudet att de stora sidorna ofta har väldigt många möjligheter och alternativ. Om du har tänkt dig att skapa en mycket enkel sida.

Det skulle exempelvis kunna vara en sida där man kan dela tips om olika böcker i en bokklubb, en sida med vegetariska matrecept eller en med husmorsknep. På den typen av sidor är nämligen ofta fokus på design och funktionalitet mindre viktigt, och då kan det vara en hämsko att välja ett av de större systemen, eftersom alternativen blir så otroligt många, vilket kan vara förvirrande speciellt för nybörjare.

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Därför är spelautomater online så omåttligt populära

Online spelautomater har tagit världen med storm och blivit...

Välj rätt programvara till din arbetsdator

När det gäller att välja rätt programvaror till din...

Kortspelet slav och president

Kortspelet slav och president är en riktig klassiker som...

Regler för patiens harpan

Du har säkert spelat patiensen Harpan någon gång. Detta...
spot_imgspot_img