Fem tips för hur du surfar säkert på din internetbank

Online- och mobilbanker gör det enkelt och bekvämt att hantera privatekonomin. Du kan betala räkningar och överföra pengar på nolltid. Det finns egentligen bara en nackdel med att sköta sina finanser online – nämligen säkerhetsaspekter. Din information riskerar att hamna i orätta händer om du inte är varsam.

Banker förlitar sig på olika säkerhetsåtgärder, som 128-bitars eller 256-bitars datakryptering, för att skydda sina kunder. Men det finns även ett antal saker du kan göra själv för att skydda den information som lagras hos din bank.

Håll din dator uppdaterad

Ålderstigna datorer och surfplattor kanske inte är tillräckligt säkra för att skydda din personliga och ekonomiska data mot de senaste virusen. Om din dator blir infekterad med ett virus kan en hackare i värsta fall få tillgång till dina bankkonton. Utför alltid datorns rekommenderade uppdateringar så snart de blir tillgängliga och installera antivirusprogram på den dator som du använder för bankärenden.

Öppna inga misstänkta e-postmeddelanden

Ett e-postmeddelande ska du betrakta som ett vykort – alla i kedjan av datorer som har tagit del av försändelsen kan även läsa innehållet. E-postmeddelande som ber om din personliga information kallas phishing-e-post. Dessa e-postmeddelanden försöker lura dig att avslöja din bank- och kreditkortsinformation. E-postmeddelandena kan se ut som om de kommer från en legitim källa, men personen i andra änden av meddelandet är nästan alltid en hackare. Kom bara ihåg att din bank aldrig kommer att be dig om personlig information via e-post eller sms. Om du någonsin får ett e-postmeddelande eller en text från en ”finansiell institution” som verkar lite för nyfiken, se till att rapportera det till din bank.

Skriv alltid in din banks webbadress i din webbläsare själv

Som vi nämnt ovan finns det många hackare som skickar ut så kallade phishing-meddelanden som verkar komma från din bank. De hoppas att du anger din inloggningsinformation på deras falska version av bankens webbplats. Klicka aldrig på länkar i e-postmeddelanden som verkar komma från din bank, även om de ser legitima ut. Skriv istället in bankens webbadress i adressfältet själv, eller använd en sökmotor för att hitta rätt webbsida. Du kan bokmärka rätt sida för senare användning. På så sätt motar du Olle i grind.

Logga inte in på dina bankkonton via öppna Wi-Fi-nätverk

När du använder ett öppet trådlöst nätverk gör du det lättare för hackare att komma åt din dator och stjäla din privata information från den. Du ska undvika att koppla upp dig mot din banks webbplats via en dator, surfplatta eller mobiltelefon om du inte befinner dig på ett säkert Wi-Fi-nätverk med ett lösenord, eller om du använder din egen mobiltelefon för att upprätta en dataförbindelse. Du kan även använda en så kallad VPN som krypterar din anslutning, vilket innebär att ingen annan kan spionera på trafiken. Prova på en gratis testperiod av en VPN-tjänst här. Det blir nämligen mycket svårare för tjuvar att hacka då.

Använd din mobila bankapp när du kan

Ladda ner din banks mobilapp och använd den istället för din dator för att komma åt dina banktjänster. Tyvärr drabbas nämligen främst datorer av de mest skadliga attackerna. Medan varje enskild enhet har potential att bli hackad är det inte lika vanligt för mobila enheter. Att använda din smartphone och ditt eget mobila nätverk för att logga in på ditt bankkonto ger dig mest skydd.

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Därför är spelautomater online så omåttligt populära

Online spelautomater har tagit världen med storm och blivit...

Välj rätt programvara till din arbetsdator

När det gäller att välja rätt programvaror till din...

Kortspelet slav och president

Kortspelet slav och president är en riktig klassiker som...

Regler för patiens harpan

Du har säkert spelat patiensen Harpan någon gång. Detta...
spot_imgspot_img