Dessa regler gäller för att flyga drönare

Om du nyligen införskaffat en drönare eller överväger att göra det finns det en del ting du bör känna till innan du flyger dem. Enligt Transportstyrelsen är det lagligt att flyga en drönare, men det finns en del föreskrifter man skall följa.

Nedan kommer vi att diskutera sunt förnuft när det kommer till att flyga med en drönare men också lista de regler och lagar som faktiskt finns.

 

Använd ditt sunda förnuft

Inför flygandet av en drönare är det viktigt att du håller koll på de drönare regler som finns. Minst lika viktigt är det dock att använda ditt sunda förnuft när det är dags för att ta din drönare ut för en flygtur.

Till exempel bör du hålla avstånd från människor så väl som djur när du flyger med din drönare. Undvik att flyga i närheten av levande varelser och om du är osäker låt bli. Samtidigt är det förnuftigt att aldrig flyga din drönare dit du inte har koll på området. Stanna hemma i trädgården tills du känner till ett större öppet område lika bra.

Utöver ovan nämnda vett och etikett punkter är det viktigt att alltid ha 100% koll på din drönare. Oavsett om du känner till stället ut och in ska du inte låta drönaren flyga utanför din sikt.

Svenska regler & lagar

Det sunda förnuftet är viktigt, men det finns också några regler och lagar som måste följas om du ska flyga med din drönare i Sverige. Det krävs som sagt varken någon utbildning eller certifikat för att få flyga med en drönare, men det inträffar fortfarande olyckor och därför finns det också regler.

Du får exempelvis INTE flyga inom flygplatsers kontrollzoner. Dessa zoner sträcker sig flera mil, så oavsett om du bor nära en flygplats eller inte är det värt att undersöka vart du får flyga och inte innan du ger dig iväg. Förutom att inte få flyga i närheten av en flygplats får du heller inte flyga på begränsade platser som nationalparker och fängelser.

Att flyga länge bort än 500 meter kräver ett tillstånd och om detta inte uppfylls kan du få böter och i värsta fall fängelsestraff. Att tjäna pengar på sin drönare utan att ansöka om ett tillstånd hos Transportstyrelsen är även detta olagligt.