Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation som är ansvarig för den svenska toppdomänen.se och vars verksamhet bland annat går ut på att främja svenskarnas internetanvändning. Ur den årliga rapporten Svenskarna och internet kan intressanta uppgifter och nyttig statistik hämtas avseende svenskarnas internet-, dator- och mobilanvändning. De senaste årens rapporter visar att 98 procent har internetuppkoppling hemma och att fiber ökar stadigt, i synnerhet på landsbygden. Andelen som använder dator varje dag har dock minskat väsentligt till 67 procent, till förmån för olika sorters smartphones. Nästan 90 procent använder mobilen dagligen för att surfa på nätet – endast bland äldre över 75 års ålder regerar datorn. Utbudet som de flesta ägnar sig åt på smartphones består av olika slags appar; nyhetsappar, poddar, radio, film, video och ljudböcker. Vi ägnar även viss tid åt sociala medier och spel. Statistiken till trots är datorn alltjämt och än så länge en trogen följeslagare i de flesta svenska hem. I det här inlägget tänkte vi kika lite närmare på hur den kan hjälpa dig navigera det så kallade livspusslet bättre.
Datorns roll som allt-i-allo
Innan vi fördjupar oss i hur datorn kan användas för att förenkla livet och vardagen genom fiffiga inställningar och program är det i sin ordning att bidra med en introduktion om datorns samtida roll. Mycket har hänt sedan ENIAC – världens första (och extremt stora) dator konstruerades och presenterades i USA runt 1946. Idag är datorn betydligt mindre till sin storlek och mer användarvänlig. Den används numer till allt från streaming av film och serier på sajter som Netflix, läsning av e-böcker på det lokala biblioteket eller spelande av schack på sajter som Chess.com. Vidare används datorn regelbundet för inlärning, inte endast inom den traditionella akademin, utan även för att lära sig att måla akvarell på Pinterest eller för att förkovra sig i strategier, tips och taktik inom ramen för klassiska spel som poker på sajter som PokerStars vilka erbjuder denna slags underhållning.
Planering av privatekonomi
Ett av många sätt som datorn kan bidra i livspusslet är som budgetverktyg för att planera hushållets ekonomi. Privatekonomi är en het potatis för många och beroende på hur slantarna fördelas där hemma kan ekonomiska frågor ge upphov till stress och oro. Syftet med en hushållsbudget är att få en översikt över vad du tjänar i förhållande till respektive utgiftsposter för att hjälpa dig att planera för lång- och kortsiktiga mål. Även om det kan te sig överväldigande och skrämmande att börja kartlägga inkomster och utgifter är det ett välbeprövat sätt att bättra på den ekonomiska hälsan och öka besparingarna. Excel är en fantastisk programvara för detta och gör det möjligt för dig att skapa en egen manuell budget där du kan göra kontinuerliga avstämningar mot ditt kontoutdrag. Den som vill ta det hela ett steg längre kan utnyttja en mängd olika kostnadsfria premiummallar för budgetering, kalkylering och för att utarbeta prognoser och historiska tillbakablickar.
Matlagning och inköp
För den matlagningsintresserade är en tur till matbutiken och strosande bland råvaror och ingredienser måhända ett nöje. För många utgör dock inköp av matvaror och därpå följande matlagning inte sällan ett stressmoment. Budföretagen Uber Eats och Foodoras framfart i svenska städer tyder på att det är många ute i stugorna som inte hinner med att köpa- och laga egen mat. Här kan datorn vara till hjälp – både för att planera veckomenyer, botanisera bland olika recept och göra inköp. Den som har Windows-dator kan hämta och installera Veckans Meny som är ett verktyg för planering av matlagning med en personlig receptbok. För dig som föredrar ett enklare tillvägagångssätt kan spännande recept på nätet sparas ner under Bokmärkes-fliken i Google Chrome eller hela mappar skapas på Pinterest med matlagningsinspiration. Inköpslistor förs förslagsvis i Google Doc eller Word för veckovis avstämning av vad som gått åt mest där hemma och ingredienser som bidrar till matsvinn. Avslutningsvis kan inköp av matvaror helt och hållet göras på nätet genom tjänster som Mathem där du klickar i veckans inköp via datorskärmen i stället för springa till mataffären stup i kvarten inför vardagsmaten.